donderdag 19 april 2012

De Drie Dirken uit Halen, Leuven en Diest.

We zijn op zoek naar de aansluiting van de familie van Roucourt en varianten uit Halen en Leuven met de familie van (den) Rouchout en varianten uit Sint-Truiden. In de vorige blog is de genealogie van de belangrijkste Rouchout alias Rochaut tak toegelicht tot het eind van de 16de eeuw. In het begin van de 17de eeuw duikt de naam Roucourt en varianten op in de regio Halen - Leuven.

De onderzochte Rouchaut familie bestaat uit 3 (of vier) zonen van Amelius vanden Rouchaut die in 1596 hun leenrechten bij Guvelingen en Berlingen van de Abdij van Sint-Truiden verkopen en daarna ieder hun weg gaan. Kinderen van Renier (Render), Robert (en Arnold, vernoemd naar de grootvader?) vinden we terug in de doopregisters van het OLV kerk te Sint-Truiden. Renier en zijn nakomelingen, inclusief echtgenotes worden genoemd in de archieven van Sint-Truiden als vertegenwoordigers van diverse Gildes en als vroedvrouwen. Zoon Amelis van Rochout is echter niet gevonden. Eventuele sporen van stamvader Dirk van Roucourt (zoon van Amelis van Rochout?) zijn ook nog niet aangetroffen in de archieven van Sint-Truiden.


Dirk (1) van Rockourt alias Roucourt uit Halen (ref. 1)

Vanaf 1610 tot 1637 wordt stamvader Theodorius (Dierick, Dirk 1) van Roucourt alias Rookou, Rockourt  beschreven in de archieven van de stad Halen, circa 15 km ten Noorden van Sint-Truiden. Hij is getrouwd geweest met Anna Stas (van Herk-de-Stad?) en Maria Claes en krijgt in het totaal 9 kinderen, waarvan er minimaal 6 op jonge leeftijd overlijden. Hij wordt in 1633 concierge van het college van Halen en is nog een aantal keer vernoemd in de Schepenbanken. In 1637 wordt zijn taak als belastingontvanger t.b.v. verbeteringen aan de dijken van de Demer hem fataal. Hij wordt doodgeschoten door de soldaten van de Prins van Oranje. Los van het feit dat hij blijkbaar net als zijn mogelijke Rouchout voorvaderen een (bescheiden) bestuurlijke functie bekleedde, zijn er tot nu geen heldere verbanden van hem met Sint-Truiden gevonden. Dit komt mogelijk omdat een belangrijk deel van het archief van Halen in de eerste wereldoorlog verloren is gegaan.


Dirk (2) van Rochaut alias Roucourt uit Leuven

De belangrijkste link van de familie Roucourt met de eventuele voorvaderen uit Sint-Truiden, blijkt uit een doopakte van Johannes dd. 7 februari 1636 (St. Jacobskerk te Leuven), zoon van Theodorius (2) van Rochaut en Joanna Verwijst. Johannes staat nu bekend als 17de-eeuws Belgisch Theoloog.












Junius 1636
7 Eodem die baptiszatus est Joes filius Theodorici
van Rochaut et Joanna Verwijst coniugum
suscep(t) Henricus Hauwers et Mechteldis Isaacx

 
Theodorus (2) en Joanna zijn in februari 1635 getrouwd te Leuven (parochie St. Jacobskerk).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


feb. 1635 contraxerunt sponsalia
sine et dispensatione mediante
.--- Theodoris van Roucoer
et Joanna Verwijst coram testibus
Carolo Zegers et Leonardo Bacx


Opvallend is dat Dirk (2) zeer verschillende varianten van de familienaam gebruikt: "van Roucoer"  in 1635 en "van Rochaut" in 1636.  De laatste vorm komt met name voor eind 16de eeuw bij de familie "van(den) Rouchout" uit Sint-Truiden. In latere jaren gebruikten Dirk (2) en zijn zoon Johannes de familienaam "Roucourt".


Dirk (3) Roucourt, brouwer te Diest

Maar, hoe weten we dat Dirk (2) inderdaad een zoon is van stamvader Dirk (1)  van Roucourt uit Halen? Naast de overeenkomst in de voornamen, zijn er minimaal twee documenten die de verwantschap bevestigen.


(ref 2) Verkoop van een erfelijke rente van 12 gulden en 10 stuivers van een kapitaal van 200 gulden aan Jan Glaumans door Maria Roucourt, dochter van Tillemans en Jenne Glaude. De rente is verkregen door een erfenis van haar oom Dierick (2) Roucourt uit Leuven.









































(ref 3) Vernieuwing van een contract gedateerd 16 juni 1698, betreffende de verkoop van erfrente. Sr. Diriek (3) Roucourt, brouwer te Diest verkoopt erfrente met procuratie van zijn vrouw Anna Vrancken aan Mr. Laurent Henrion ten behoeve van zijn zuster juffrouw Maria Henrion, begijntje (zie ook ref 8). De erfrente is hem toegevallen uit de erfenis van zijn oom Dierick (2) Roucourt volgens een akte van 24 juli 1684 bij notaris Henrion (fragment hieronder).










































Er is mogelijk een tweede directe link naar de familie te Sint-Truiden via Dirk (3) Roucourt, brouwer te Diest. Georgius Otten was lid van het brouwersgilde te Sint-Truiden en werd in 1676 verkozen tot meester. Hij is rond 1663 getrouwd met Catharina Roeckauts alias Roeckaerts en het echtpaar krijgt in de periode 1665 tot 1684, acht kinderen (ref.6). Bij een aantal kinderen zijn de doopgetuigen interessant:

(2) Joannes °13-7-1666, doopheffers Willem Gierinx en Catharine Stasseyns
(4) Petrus °4-2-1671, doopheffers Petrus Otten en Anna Stassen   
(5) Georgius °5-11-1674, doopheffers Arnoldus Vrancken en Elisabeth N.

De eerste vrouw van Dirk (1) van Roucourt heette Anna Stas. De vrouw van Dirk (3) Roucourt was Anna Vrancken.

(1) Odilia, °11-1-1665, doopheffers Franciscus Roockhauts en Maria Weijnants.
(3) Andilla °15-9-1668, doopheffers Walteris Otten en Maria Roeckaerts.
(6) Franciscus °29-3-1678, doopheffers Franciscus Roeckaerts en Maria Magdelena Dirix.

In de inventarisatie van het doopregister Sint-Truiden vinden we een aantal kinderen van Jan (Johannes) van Rouchaut, getrouwd met Elisabeth van Mielen (ca 1632) en Johanna van Mielen (ca 1642), waarvan de voornamen en de periode corresponderen met bovengenoemende doopheffers en de vrouw van Georgius Otten (ref. 7). Een overzicht:

°12 juli 1632, Catharina van Rouchaut
°1 april 1635, Catharina van Rouchaut
°5 juni 1637, Elisabeth van Rouchaut
°8 april 1640, Franciscus van Rouchaut
°10 juli 1642, Catharina van Rouchaut
°9 juli 1649, Jan (Johannes) van Rouchaut
°18 juli 1650, Maria van Rouchaut

Het zou dus kunnen dat dit gezin redelijk verwant is met de familie in Halen en Diest. De vader van Jan/ Johannes van Rouchaut zou bijvoorbeeld een broer kunnen zijn van Dirk (1) uit Halen. Bij een volgend bezoek aan het RA Hasselt de doopgetuigen controleren.


Huis te Ottenburg en in de Donckerstraat te Leuven.

Bovengenoemde erfrente betreft goederen te Ottenborgh die zijn verkocht op 22 februari 1680 (ref 4). Een samenvatting van de akte. "Verkoop van goederen te Ottenborgh door Didrick (2) Roukourt, ingezetene en burger van Leuven aan Hendrick Thomas, toebehoort hebbende aan Niclaes Nijs en Cattlyn vanden Berghe, zijn vrouw. Tegen een rente van 32 gulden en 10 stuivers per jaar. Materiaal voor het herstellen van het huis werd aangevoerd". Het betreft waarschijnlijk een huis of hoeve te Ottenburg, circa 20 km ten zuiden van Leuven (Google maps). Handtekeningen van Diriec Roucourt, H. Thomas en Notaris L. Henrion (zie hieronder).















Een verdere bevestiging van de familieverbanden verkrijgen we uit een notariele akte kort na het overlijden van Dirk (2) Roucourt te Leuven (ref 5). Een korte samenvatting: "Verhuur van een huis met hof, achterhuizen en alle toebehoren staande in de Donckerstraat te Leuven, voor een termijn van drie jaar aan de heer Jan Proost. Huur is honderd gulden per jaar. De eerst ondertekende Marie Verwijst (weduwe van de op 7 maart 1684 begraven Dierick Roucourt) behoudt het recht de door haar bewoonde kamers haar levenlang te blijven bewonen".

Aanwezig bij de akte zijn ook: Jan Gesellen, als man en momboor van Anne Roecourt en Marie Roucourt (die ook mee ondertekent, zie ook hierboven haar handtekening als dochter van Tillemans Roucourt en Jenne Glaude).












Helaas ontbreekt nog de erfenisverdeling van Dirk (2) Roucourt, gedateerd op 24 juli 1684. Naar deze akte is in het verleden reeds gezocht en ook recentelijk nog in het RA Leuven. De speurtocht wordt voortgezet, want mogelijk bevat dit testament aanwijzingen richting Sint-Truiden. Wellicht is er ook nog een erfenisverdeling van Tilmannus Roucourt, de jongere zoon van Dirk (1) van Roucourt? Timannus is op 26 mei 1684 overleden, eveneens te Leuven. De boedelscheiding in 1698 van de Nederlandse stamvader Hendrik verwijst helaas enkel naar Leuven en Halen (ref. 9).


Referenties

(1) Dirk (1) van Rockourt alias Roucourt was concierge van het stadhuis van Halen en is getrouwd geweest met Anna Stas en Maria Claes. Hij is op 10 juli 1637 doodgeschoten door soldaten van Oranje uit Maastricht.  Dirk (2) van Rochaut alias Roucourt is de oudste zoon van Dirk 1. Zijn geboortedatum en plaats zijn onbekend, maar hij trouwde in 1635 met Johanna Verwijst te Leuven. Voor zover nagegaan woonde hij zijn hele leven in Leuven en is daar in 1684 overleden.  Dirk (3) Roucourt is de oudste zoon van Tilmannus Roucourt (jongere zoon van Dirk 1, gehuwd met Joanna Glaude) en geboren te Halen in 1659. Dirk (3) was gehuwd met Anna Vrancken en brouwer te Diest.

(2) Notariele akte 17 april 1692. Notaris Laurent Henrion te Leuven (ARA Brussel, mogelijk verplaatst). Vernieuwd voor Schepenen 5 april 1698 (Schepenbank Loven, SAL 8297 folio's 333°-334-334°)

(3) Schepenbank Leuven. SAL 8297 folio's 469,469°,470,470°,471

(4) Notariele akte van notaris L. Henrion te Leuven, gedateerd 22 februari 1680 (ARA Brussel, mogelijk verplaatst).
 
(5) Notariele akte van notaris L. Henrion te Leuven, gedateerd 1 juli 1684 (ARA Brussel, mogelijk verplaatst).

(6) Over de familie Otten uit Sint-Truiden. Piet Severijns. Vlaamse Stam. Jaargang 9 pp. 52 (1973).

(7) RA Hasselt (leeszaal). 10 jarige Tafels Sint-Truiden 143 (3b).


(8) In 1698 koopt Theodorus Roucourt (2) uit Diest samen met zijn vrouw Anna Vrancken voor 350 gulden land aan de Zichemseweg te Cagevinne. De verkopers waren Peeter Stramot en zijn vrouw Herderien van Moock. Notariele akte, 27 juni 1698. notaris Anceau te Diest (ARA Brussel). Vernieuwd voor Meyer en Schepenen van Leuven, 3 Juli 1698. (GA Leuven: SAL 8298 folio 24,24°,25,25°, handtekeningen hieronder).













(9) GA Leuven. Schepenbank SAL 8297 folio's 233-238.



Gerelateerde blogartikelen:

23 maart 2012: De Foeuda van de Abdij Sint-Truiden ontrafeld.
28 januari 2012: Johannes Roucourt, een bijzonder familielid.
17 oktober 2011: Meer over stamvader Dirk van Roucourt (2).
30 augustus 2011: Meer over stamvader Dirk van Roucourt (1).
28 januari 2011: De leenboeken van de Abdij van Sint-Truiden (2).
15 januari 2011: De leenboeken van de Abdij van Sint-Truiden (1).
2 oktober 2010: De brug tussen "Van Rookou" en "Van Rouchout"

***