Allereerst een deel van de plattegrond zodat de orientatie van het kasteel (nr 3 in de figuur) duidelijk wordt. Bij de figuren en foto's verwijs ik naar de windrichtingen (rechtsonder).
11 augustus 2010: Kopergravure van het kasteel Boechout inclusief begeleidende tekst uit: "Gezigten en perspectiven der ouwde en nieuwe geestelyke en adelyke gebouwen, des Hertogdoms Braband" uit 1706 (Adriaan Braakman, Amsterdam). De gravure is gemaakt door J. Harrewijn (1660-1727).
Je kijkt dus ongeveer vanuit het zuidoosten op het kasteel.
Onder de begeleidende tekst betreffende het waterslot van Bouchaut (Bouchout) uit 1706. De tekst geeft aan dat het kasteel recentelijk gekocht is door Pieter-Ferdinand Roose :)
In deze periode is het versterkte middeleeuwse waterslot van Boechout door Pieter-Ferdinand Roose omgetoverd naar een kasteel met renaissance invloeden, omgeven met Franse siertuinen. Dit is de eerste keer dat ik de spelling "Bouchaut" tegenkom. Doet me denken aan Abt Mauri van der Heyden (1707, leenregister Sint-Truiden), die "Rouchaut" gebruikte voor de naam Roechout.
Hieronder de tekst uit het werk van De Cantillon, uit het Frans vertaald (Vermakelykheden van Brabant en deszelfs onderhoorige Landen, 1770 Amsterdam, herdruk in bezit uit 1981). De afbeelding in dit werk (deel 2 , plaat 33) is dezelfde als hierboven weergegen (tekst toegevoegd op 8 januari 2011).
17 augustus 2010: Houtgravure (Emile Puttaert) uit het boek "De aarde en haar volken" H.D. Tjeenk Willink en Zoon, Haarlem (1882).
Dit aanzicht is vanuit het noorden vanaf de overkant van de vijver.
20 augustus 2010: Houtgravure (H.V.) met als titel "Chateau de Bouchout". Afkomstig uit een franstalig boek, titel en uitgave nog onbekend.
Aanzicht vanuit het zuidoosten.
25 augustus 2010: 5 postkaarten (foto's) uitgever A. van Praet, Meise. Periode 1930-1940? Sommige met (uitgebreide) teksten van Edwin Ganz (1871-1948)
1. Opname vanaf de overkant van de kasteelvijver, vergelijkbare hoek als bij de houtgravure van Emile Puttaert uit 1882.
Aanzicht vanuit het noorden.
2. Zicht op de erekoer vanaf de vierkante Donjon toren. Het beeld van Daniel van Boechout stond er toen blijkbaar ook al (linksonder ronde toren).
Aanzicht vanuit het zuidwesten.
9. Onderstaande kaart is later ontvangen (28 augustus 2010), maar is ook van deze serie.
Een overzicht van de Erekoer, waarop het beeld van Daneel van Boechout (Daniel de Bouchout) links goed zichtbaar is. Volgens de beschrijving van Edward Ganz op de achterzijde, was keizerin Charlotte soms zichtbaar bij middelste linkerraam op de eerste etage, waar ze dan uren kon verblijven. De afstempeling is helaas niet duidelijk, waarschijnlijk ook tussen 1930 en 1940.
3. De oorsponkelijke ingang van het kasteel in de erekoer (zuidoosten). Let op de enorme hoeveelheid tekst op de achterkant (auteur Edwin Ganz). Geen ruimte meer voor een persoonlijke boodschap :(
M. Suys was de architect die in 1832 het kasteel heeft gerenoveerd voor Graaf de Beauffort.
4. Aanzicht vanaf het oosten van de waterburcht.
Wederom een mooie omschrijving op de achterzijde van Edwin Ganz:
"Daniel van Bouchout droeg dezelfde kleuren (rood kruis met witte achtergrond) op zijn wapenschild in de slag van Woeringen aan de Rijn. Het ware te wenschen dat dit roemrijk zinnebeeld van ons brabantsch verleden uit zijn schuilhoek verrees en zich weer fier ontplooide op zijn vorige plaats"
5. Aanzicht vanuit het noordwesten uit dezelfde periode.
25 augustus 2010: 1 postkaart met gravure, getiteld: "Meysse - Le chateau de Bouchout apres La Restauration de 1832", met toelichting van Edwin Ganz.
Aanzicht vanuit het noorden.
Deze kaart is afgestempeld op 23 mei 1938 en toont een lithografie van Jean Michel Cels (1819-1881) na de renovatie van 1832.
25 augustus 2010: postkaart met opdruk "Meysse Royal de Bouchout", edition: De Cuyper, Meysse.
Dit is een populaire opnamehoek (vanuit het noordoosten), die ik op meer kaarten zie.