maandag 3 januari 2011

Geografische Genealogie

In afwachting van de DNA testen (zie vorige blog) een Google applicatie uitgetest: het maken van een eigen kaart. Normaal zal deze applicatie worden benut voor het uitstippelen van routes etc, maar ik gebruik het voor het in kaart brengen van het verspreidingspatroon van de voorouders. Zie hier de kaart die zich nog zal ontwikkelen:


Roechout alias Roucourt en Recourt weergeven op een grotere kaart

Toelichting:

Als je op een bolletje klikt, dan krijg je beknopte genealogische data inclusief een korte bronvermelding. Gestart is met heer Jan van Boechout, geboren circa 1320 op het kasteel van Bouchout (Meise, Brussel). Vervolgens dien je behoorlijk in te zomen naar de (voormalige) locatie van de Abdij van Sint-Truiden om door te kunnen gaan. De kleuren geven een indidatie van de tijdsperiode. Rood: van Boechout (tot 1400), Blauw: van den Roechout (1400-1600). Groen: Roucourt, Recourt 1600-1850. Als je de kaart helemaal openklikt, dan  is ook de legenda zichtbaar ("weergeven op een grotere kaart").

Nieuwe inzichten? jazeker. Zo meldt het leenregister van Abt Mauri van der Heyden (1707) dat Johannes de Rouchaut in 1372 samen met Johannes Schoerman uitvoerder was van het testament van Joris Brunsum of Brune (huis in de Plankstraat te Sint-Truiden). Dit kan nooit Dominum Joanni de Rouchaut alias heer Jan van Boechout zijn geweest, want die zat in dat jaar gevangen in het kasteel van Nideggen aan de Ruhr (nav verlies slag bij Baesweiler). Maar deze Johannes de Rouchaut is zeer waarschijnlijk zijn bastaardzoon die ook Johannem Boechout wordt genoemd (Oorkonde uit 1370, zie ook Piot) en de Abt geeft dit subtiel weer door het voorvoegsel "Dnm" (heer) weg te laten.

Wat ook duidelijk werd is de concentratie aan `Rouchout` voorouders in de regio Berlingen - Ulbeek (gemeente Wellen). De Abdij van Sint-Truiden bezat hier lenen dus de link is helder. Zoals al gemeld door Jo Billen uit Wellen bevindt zich hier het kasteel "Trokaert" dat een verbastering zou zijn van ´t Rouckhout.

http://www.bloggen.be/wandelroutes/archief.php?ID=615623
en zie hier een foto van Rik Neven (bron Wikipedia)














Volgens de bronnen betekende Rouckhout  een vochtige struweel vegetatie. Maar wellicht is de naam wel afgeleid van de voorouders Rouchout ...

Bij deze nog een stukje tekst die ik heb ontvangen van dhr Jo Billen, heb ik al eerder geplaatst maar voor de volledigheid.

`....ik vond dit in een handschriftje van de voormalige onderwijzer Robert Craeybeckx van Ulbeek.


Het kasteel, oorspronkelijk gegroeid uit het cijnshof Roekhout, ligt in een bosrijk en mooi park, omgeven door een Franse tuin met watergrachten. Het witgeverfde bakstenen kasteel is rechts geflankeerd door een ronde toren met spits. De oudste delen van het gebouw dateren dateren uit de 16de en 17de eeuw. De basis van de toren lijkt echter nog ouder te zijn. In de 17de en 18de eeuw bevatte dit kasteel een goed met bijbehorigheden van 20 bunders gronden die meestal leengoederen waren. ´

en de publicatie van dhr Nijssen Rombout.

Nijssen Rombout. Inventaris van het archief van de Schepenbank (1568-1792) en van het Laathof van Rouchout (1582-1769) in Ulbeek. Rijksarchief te Hasselt 2007. II-2d/1317

De eerste vermeldingen van de familie Rouchout stammen uit circa 1425, waarbij er reeds gesproken worden over de erven van.

Zie hier een mooie oude kaart van het gebied:  http://belgica.kbr.be/nl/coll/cp/cpFerrarisCarte_nl.html en klik op Sint-Truiden.

....

Stamvader van de Vlaamse familie Roucourt en van de Nederlandse familie Recourt is Dierick van Rockourt alias van Rookou. Hij werkte te Halensbroek en op onderstaande kaart is mooi te zien dat deze regio nog net bij het Prinsbisdom van Luik hoorde (ongeveer linker bovenhoek en daar staat: Broeck de Halen et de Donck).
















***