zaterdag 2 oktober 2010

De brug tussen "van Rookou" en "vanden Rochout"

Er is nog een taak om de brug tussen Theodorius van Rookou, vader van Judith geboren in 1610 te Halen en Wouter van den Rochout uit Berbroek in 1519 verder te onderbouwen. Hemelsbreed is dit slechts 7 km, maar wel circa 100 jaar.




Dhr J.C.A. Recourt (†) heeft in de jaren 1950—1980 veel onderzoek naar de oorsprong verricht. Hierna volgt de onderbouwing van het verband tussen de families “van Rookou” alias “van Rockourt” (Halen) en “vanden Rochout“ (Berbroek) en “van Rouchout” (Sint-Truiden) zoals door hem opgesteld in 1980:


De locaties. Halen (van Rokou) ligt circa 7 km ten westen van Berbroek (vanden Rochout). Deze afstand is dus goed te overbruggen. Herk de Stad ligt tussen Halen en Berbroek.

De uitspraak. De naam “Rookou” werd zeer waarschijnlijk op dezelfde wijze uitgesproken als “Rochout”. Tevens zijn ook andere verbasteringen waar de oorsponkelijke naam “Roec-hout” is samengetrokken naar Roekaute en Roeckaerts. Zie voor een volledig overzicht van de waarschijnlijke ontwikkeling van de achternaam de oorsprong pagina en de Rouchout pagina.


De familieverbanden en beroepen, die hierna in detail zullen worden behandeld.


  • Dierick (Theodorius) van Rookou alias Rochourt alias Roucourt was in 1637 belastingontvanger te Halen. Dergelijke bestuurlijke functies waren meestal gebonden aan families. Zo is er een mogelijke overeenkomst met Wouter van Rouchout, hij was meyer van de bank van Waanroye, gevestigd te Stokrooie (Oorkonde Herkenroye in Ouden Biezen). Tevens was Hendrik van Rouchout (periode 1400-1480) rentmeester van het begijnhof van Sint-Truiden (zie ook Rouchout pagina).
  •  Zowel Wouter van den Rochout uit Berboek als Dierick van Rockourt uit Halensbroek bezaten land en verkochten daar een stukje van. Wouter in 1519 en Dierick in 1623. Zie hieronder de vergelijking van de namen.








  • De voornaam van Dierick van Rockourt komt niet veel voor in de streek tussen Diest en Sint-Truiden. Er waren naamgenoten in de familie Vos. Dierik Vos (van Houthem). 4 juni 1410. Oorkonde Ouden Biezen (nr 313). Dierik Voes, Schout van Vliermaal. 4 augustus 1560. Schout van Vliermaal. Oorkonde Ouden Biezen (nr. 747). Zegelafbeelding van een Vos. Art Vos was in 1469 schepen van Sint-Truiden (Ouden-Biezen oorkonde 433). Margaretha Vos huwde in 1483 met Robertus Rouchaut, schepen van Sint-Truiden (Rouchout pagina).
  • De voornaam van het eerst-geregistreerde kind Judith van Rookou is waarschijnlijk afkomstig van naamgeefster Judith van Ardenne, (stads) vroedvrouw van Herck de Stad. Zij is op 10 november 1622 begraven te Halen. Paulus van Ardenne was doopgetuige bij Judith van Rookou. Dergelijke functies waren vaak ook familie-gebonden. Er is mogelijk een relatie met Agnes van den Rouchoudt: zij was tot 1633 vroedvrouw in Sint-Truiden en is daarna opgevolgd door Anne Ceuleers, echtgenote van Renier van den Rouchoudt.
  • Theodorus Roucourt huwde in 1686 met Anna Vrancken en werd brouwer te Diest. Georgius Otten trouwde circa 1664 met Catharina Rouckhauts (Roekaerts) en werd meester van het brouwersgilde te Sint-Truiden. Catharine Stasseijns was in 1666 doopgetuige bij de doop van Joannes Otten. Anna Stas was de eerste vrouw van Theodorius van Rookou (van Rockourt). Anna Stassens was doopgetuige bij Petrus Otten in 1671. Arnoldus Vrancken was in 1674 doopgetuige bij Georgius Otten.
  • De eerste vrouw van bewezen stamvader Theodorius van Roukou (Rockourt, Roucourt) heette Anna Stas. Over de familie Stas (Stassen, Staes) het volgende:
- De vader van Anna Stas heette waarschijnlijk Tilman Stas en is in 1576 te Herk overleden. De naam Tilman in de familie Roucourt (vanaf 1631), maar ook Recourt stamt dus waarschijnlijk uit de familie Stas. De geboortedatum van Anna Stas is onbekend, maar zij kwam waarschijnlijk uit Herk-de-Stad. NB Berbroek (woonplaats Wouter van den Rochout rond 1500) hoort tegenwoordig bij Herk-de-Stad.

-Waarschijnlijk is er een verbinding tussen de familie Stas uit Herk-de-Stad en Sint-Truiden: geboren te St.Truiden. (i) op 30 oktober 1582, Jean Stas zoon van Renier. (ii) 23 juni 1602 te Sint-Truiden, Jean Stas, zoon van Pierre en (iii) 22 april 1609, Catherine Stas, zoon van Nicolas.

-Catharina Stasseijns en Anna Stassens waren doopgetuigen bij de kinderen van Georgius Otten en Catharina Rouchauts.

- Oorkonden Begijnhof St.Truiden. 15 mei 1516: verkoop van huis en hof aan de kinderen van Anna Stas te Duras. Oorkonde Abdij Roten bij Halen: Anna Stas, weduwe van Frans Corthouts, verkoop van grond.

- Joanna Stas was in 1610 (Halen) doopgetuige bij Judith van Rookou. Barbara Stas was in 1624 (Halen) doopgetuige bij Jan Rockaerts.


(9) En verder:

  • Catharina van Arnem was in 1660 (Halen) doopgetuige bij Catharina van Roucourt. Zij was mogelijk de dochter van Laurent II van Arnhem (1592-1630: Herk de Stad). Catharina van Arnhem huwde in 1640 met Piere Germain Hugo, burgermeester van Tienen.

  • Maria Vrancken, zij was moeder van Arnold van Rouchout geboren op 9-11-1595 (Sint-Truiden).

De relatie tussen beide families is in 1981 ondersteund door de heemkring van Halen.
























Geen andere nakomelingen van Wouter vanden Rochout uit Berboek???

Wat me nog wel bezighoud is het feit dat los van "Dierick van Rokou" (alias Rockourt, Roucourt) er geen andere nakomelingen van Wouter vanden Rochout uit Berbroek zijn gevonden. Dat kan natuurlijk als de overige familieleden slachtoffer zijn geworden van de pest, rode loop en noem maar op. Het kan ook zijn dat de andere familieleden teuggegaan zijn naar Sint-Truiden.

Roelants?

Meer waarschijnlijk is dat er meer naamvarianten zijn ontstaan. Opvallend is bijvoorbeeld dat Catharine Roekaerts uit Sint-Truiden ook Roelants wordt genoemd. Is dit een nog onbekende variant van de familienaam? Deze variant zien we in ieder geval in Lummen en de naam Catharina Cecilia Roelans vinden we ook bij de doopgetuigen van Joanna Catharina Roechourt, dochter van Tilmannus (tweede generatie).....

Zeker veel Roelants varianten in de omgeving, maar is wel een vrij algemene naam: zie http://www.familienaam.be/


Rouchart of Rouckers alias Rookers?

Andere meer specifieke naamvarianten uit de regio Kuringen (een paar km ten westen van Hasselt) en Lummen (5 km ten noorden van Berbroek) die de nodige aandacht verdienen ziijn Rouchart en Rouckers alias Rookers.  Deze namen lijken erg op de varianten die ook in Sint-Truiden uit Roechout zijn ontstaan (Rouckaerts, Roukart etc) en komen enkel in deze regio voor.