zaterdag 13 februari 2010

?Johannes van Bouchout = Joannes van Rouchaut?



Nog eens deel 2 van de "Kroniek van de Abdij van Sint-Truiden" van E. Lavigne (1986) doorgenomen. Wat blijkt nu, op pagina 192 wordt beschreven dat in 1353 aan Johannes van Bouchout - namens Abt Robert -de tienden van Baardwijk zijn verleend.



Door een intrige van Godfried van Dommelen moesten er uiteindelijk bijna 4000 florijnen worden betaald aan de heer van Yselstein. Zo kon Abt Robert de rechten in de regio Heusden weer terugkopen van Willem V, graaf van Holland.







Is Johannes van Bouchout dezelfde als onze Johannes van Rouchaut? Het zou niet de eerste keer zijn dat een R voor een B wordt aangezien … en het (Baardwijk) leenregisteroverzicht van Abbatis Mauri van der Heyden uit 1707 toont duidelijk 3* een R en geen B (zie deze webpagina en scroll helemaal naar beneden).





Ook voor de nazaten is in dit overzicht geen misverstand mogelijk, met als constatering dat een van de waarschijnlijke zonen Robert van den Rouchaut alias "van der Roechoute" heette. Vernoemd naar Abt Robert? 

Dus op zoek naar de originele Latijnse “Gesta Abbatum Trudonensium” teksten, te beginnen met een email naar het RHCL. Als ik het goed heb is daar een afschift van het origineel aanwezig. Zo niet, dan weten zij wellicht waar het originele manuscript wordt bewaard?

Toevoeging:

Uiteindelijk heb ik een telefoontje gehad van het archief in Maastricht. Een deel van de Gesta is als microfilm aanwezig in de bibliotheek van Maastricht (en niet in het archief). Het lijkt niet mogelijk om een afschrift van de desbetreffende passage te bestellen. Ondertussen heb ik meer aanwijzingen dat Jan van Boechout inderdaad betrokken is geweest als leenman van Baardwijk. Zie ook de getranscribeerde oorkonde van Piot (blog 20 februari 2010) , waarin ook een deel van de familierelatie van Jan wordt vermeld (zus Elisabeth en schoonbroer Willem van Duivenvoorde). Eerst even advies van welke documenten ik nu het beste het origineel kan bestellen of gaan bekijken.